307 idling problems - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > 307
PeugeotForums.com is the premier Peugeot All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 29-01-12, 10:32 AM   #1
Inactive User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 11
Default 307 idling problems

Hi

I have a fault with 307 hdi sport CC (136), at idle wether hot or cold it rattles/vibrates intermittently, owned the car of about 10 months and fine untill a couple of weeks ago when this started.

Any ideas, also how do you remove the plastic engine cover on this model, cant find any plastic screw/clips that I had on previous hdi models.
swank1982 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 29-01-12, 12:58 PM   #2
Senior Member
 
sterion75's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Atherton, Boston Lincs, or Akbuk, Turkey
Posts: 1,919
Default

my 407 clips on, and pulls off. Would need more info on the rattle, does it go when you push the clutch pedal, is it noisy on start-up and switch off?? It may be a flywheel or belt pulley. can you describe the rattle with a bit more detail? May just be something touching the chassis.



jmkent likes this.

Last edited by sterion75; 29-01-12 at 01:05 PM.
sterion75 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 29-01-12, 06:24 PM   #3
Inactive User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 176
Default

Does it make a ratteling sound between 800 and 1200 rpm's?

Does the sound clear up at about 1300 rpm's

Does it disappear for a while (when stopped at traffic lights) and then suddenly reappear?

I have the same problem on my soon to be traded in 307. On my soon to be ex car the problem is caused by 2 injectiors that are leaking. and a dodget EGR valve.

Check for what look like oil deposits by the injectors to start with.
Hysteria is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 29-01-12, 07:05 PM   #4
Inactive User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 11
Default

Hard to describe but it seems the whole engine vibrates, it doesn't do this all the time however, I have the car this week so will check out further. My wife reckons it also has a flat spot in 4th gear when accelerating hard but clears when put in 5th. For information car is a 2007 with only 32k miles.

WIll check for oil deposits tommorrow

thanks for your help
swank1982 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 29-01-12, 07:18 PM   #5
davidireland
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by swank1982 View Post
Hard to describe but it seems the whole engine vibrates, it doesn't do this all the time however, I have the car this week so will check out further. My wife reckons it also has a flat spot in 4th gear when accelerating hard but clears when put in 5th. For information car is a 2007 with only 32k miles.

WIll check for oil deposits tommorrow

thanks for your help
Get a diagnostic check done.
Note, There won't be any oil deposits on your engine as its 2.0, as far as i remember Hysteria says his car is 1.6hdi, thus a whole lot different.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old 30-01-12, 06:37 AM   #6
Inactive User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 11
Default idling problems/miles-to-next-service

First drive this morning problem not re-occured yet, however when we bought the car it had 27.5k miles on it and had been serviced at peugeot 2 weeks prior, the mileage till next service reading when you turned the ignition on was showing 19.5k to go. the last time I drove the car it (bout a month ago) was showing 15k to go which ties up with the 5k miles the car has done in our ownership (27k-32k) i noticed this morning it is now showing 4,850k miles to go a drop of 10k!

Any ideas?
swank1982 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 30-01-12, 01:11 PM   #7
Inactive User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 11
Default

Just driven it 2x 15 mile journeys, service interval now 3800 miles? Still no idle problem reocurruing
swank1982 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 30-01-12, 08:44 PM   #8
Inactive User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 176
Default

Quote:
Originally Posted by davidireland View Post
Get a diagnostic check done.
Note, There won't be any oil deposits on your engine as its 2.0, as far as i remember Hysteria says his car is 1.6hdi, thus a whole lot different.
Correct, my EX car was a 1.6 Hdi.

As to the problem of your maintenance intervals suddenly going nuts can you please post here what was maintained the last time by the mechanic just to rule out a few things.

Given all your symptoms I wouldn't rule out the engine managment system.
Hysteria is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-02-12, 05:56 AM   #9
Inactive User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 11
Default

Engine management fault doesn't sound good,

last service feb 2011: 27k

oil filter, air filter, filtering pad, sump seal, screen conc, oil.

service oct 2009: 19k

oil filter, sump seal, pollen filter, screen con, motor flush, diesel conditioner, anti freeze, brake fluid, oil,enviro + cosumables

Recalls - vacumn pump valve, steering rack, differential pressure sensor

thanks
swank1982 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-02-12, 03:26 PM   #10
Inactive User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 11
Default

Having a peugeot specialist look at car tommorrow, will post findings if any!

Was suggested that it could be a leak from the diesel filter housing apparently this is common on the 136 BHP HDi, causes similar symptons and doesn't cause the engine management light to come on.
swank1982 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 07:29 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.