307 in economy mode, won't start - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > 307
PeugeotForums.com is the premier Peugeot Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 20-10-12, 10:52 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 12
Default 307 in economy mode, won't start

Hi,

Can someone please explain why my 2002 307 won't start and how to go about correcting the following issue.

Issue is:-
It is stuck in economy mode, remote central locking works, side lights work, but that's about all, engine turns over but won't start due to immobiliser I suspect.

Peugeot planet diagnosis of BSI immobiliser parameters shows the following readings:-

Engine control unit locked - no
Transponder marker recognised -yes
Number of keys learnt-2
Number of high frequency remote control commands learned -2
BSI paired with engine management-yes
Anti scanning BSI -no
Blank BSI- no

Do these readings read as they should? Peugeot planet global scan showed no other faults found in the cars ecus.
Any help would greatly appreciated.
Kind regards
Fiatpug is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 20-10-12, 12:59 PM   #2
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Birmingham
Posts: 83
Default

I belive all looks ok. Try putting jump leads or fully charge the battery as if battery falls below 12 volt while cranking it will enter economy mode and could prevent starting. There is to many electronics that rely on good power supply.
__________________
2002 Peugeot 307 2.0hdi
2002 Peugeot 206 1.4hdi
gregkr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 20-10-12, 06:52 PM   #3
Senior Member
 
jmkent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: St Austell, Cornwall
Posts: 3,861
Default

Quote:
Originally Posted by gregkr View Post
I belive all looks ok. Try putting jump leads or fully charge the battery as if battery falls below 12 volt while cranking it will enter economy mode and could prevent starting. There is to many electronics that rely on good power supply.
There are also plenty of warnings about putting jump leads on a Peugeot

Follow the correct disconnection procedure, and fully charge the battery off the car.
__________________
407SW 2.0HDI 136 SE 2005
ex. 306 2.0HDI 90 (x2)
jmkent is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 20-10-12, 07:51 PM   #4
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Birmingham
Posts: 83
Default

Quote:
Originally Posted by jmkent View Post
There are also plenty of warnings about putting jump leads on a Peugeot

Follow the correct disconnection procedure, and fully charge the battery off the car.
Thanks for reminding me about jump leads. [Old habbits die hard]
__________________
2002 Peugeot 307 2.0hdi
2002 Peugeot 206 1.4hdi
gregkr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 20-10-12, 08:52 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: falkirk
Posts: 3,671
Default

Your car will come out of economy mode once it starts

Economy mode IS NOT your problem

go into planet and check live data for crank signals no crank no start = low battery =economy mode
reliable406 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-10-12, 02:19 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 12
Default

Thank you for your replies and support.

I have since learnt economy mode comes on when battery is low and car wants to reduce power consumption to save what's left in the battery. Thus the reason why many non essential functions don't operate at this time.

I've experienced this before but car started then.

Is the system designed to not allow the car to start if the battery drops below 12 volts? Because it was cranking over quite strongly but refusing to fire up?

I charged the battery to the max, correctly reconnected it to the car, but car still won't start.

Immobiliser parameters still read as per my first posting. Car makes audible sounds when the key is left in ignition with drivers door open, indicating that it identifies correctly the transponder.

I did a peugeot planet actuator test on the coils 1/4 and 2/3 and both showed message 'short circuit to earth'.
Is the short circuit caused by the immobiliser or something else?
Could this issue be a fuse or relay problem?

Cheers

Last edited by Fiatpug; 21-10-12 at 06:11 AM.
Fiatpug is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-10-12, 06:43 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Newtownards, NI
Posts: 318
Default

sounds more like a loom or coil pack issue.
dpmiller is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-10-12, 07:03 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 12
Default

Spot on dpmiller, just swapped coil pack, car started straight a way - problem solved at last.

Thanks everyone for your help.
Fiatpug is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 16-01-13, 07:37 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Default Auto locking mode after economy mode?

Hi. i have had the same problem as this with economy mode after charging the battery it has worked again BUT not the car is in "Auto-lockin mode" and will not start?

The car cranks as is should, until the battery go's half dead and back into economy mode.. lol

the lights come on the dash as they should.
the ignition bong sounds as it should.
there dosent seem to be anything wrong at all?
i has checked for fault codes.. none.
left the battery off over night.. same prob in the morning.
tryed touching the live and earth wires as ive been told (by a RAC friend) this will reset the ecu.
tryed a brand new battery i had got for another car before i fitted it.

i seem to of tryed everything i can think of and what seems to be everything
that anybody on the internet can think of so it not the time to ask the question myself..

any ideas welcome because im stuck with this.

thanks in advance!
m4rkp00l is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 17-01-13, 03:26 PM   #10
Senior Member
 
sandman1976's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 172
Default

Quote:
Originally Posted by m4rkp00l View Post
Hi. i have had the same problem as this with economy mode after charging the battery it has worked again BUT not the car is in "Auto-lockin mode" and will not start?

The car cranks as is should, until the battery go's half dead and back into economy mode.. lol

the lights come on the dash as they should.
the ignition bong sounds as it should.
there dosent seem to be anything wrong at all?
i has checked for fault codes.. none.
left the battery off over night.. same prob in the morning.
tryed touching the live and earth wires as ive been told (by a RAC friend) this will reset the ecu.
tryed a brand new battery i had got for another car before i fitted it.

i seem to of tryed everything i can think of and what seems to be everything
that anybody on the internet can think of so it not the time to ask the question myself..

any ideas welcome because im stuck with this.

thanks in advance!
You did WHAT with the live and earth wires????
sandman1976 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 07:52 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0